Added May 10, 2016

Особливості укладення договору охорони

Договір охоронних послуг - сам по собі не є чимось надприродним і в разі ув'язнення не є чимось незвичайним , проте , договір регулює відносини охоронної фірми і замовника охоронних послуг.

 

Рекомендуємо звернути особливу увагу на деякі принципові пункти :

1. Наявність у компанії діючої ліцензії на здійснення охоронної діяльності. У разі відсутності ліцензії ми рекомендуємо утриматися від укладення договору, тому що діяльність такої компанії суперечить чинному законодавству .

2. Розмір відповідальності охоронної компанії в разі крадіжки або розкрадання майна

Дуже часто межі відповідальності не перевищують 10 тис. грн., що може не влаштувати замовника .

Даний пункт неоднозначний - тому що охоронна фірма хоче захистити себе в разі невиконання зобов'язань перед клієнтом, з іншого боку, без сумніву, якщо клієнт наймає охорону, то у нього, швидше за все, є що охороняти, тобто апріорі вартість майна, що охороняється може обчислюватися сотнями тисяч або мільйонами гривень. Охоронні фірми це прекрасно розуміють, але не можуть нести відповідальність у розмірі сотень і мільйонів гривень при абонентській платі в 300-400 грн.

Можливі кілька варіантів, якщо власник об'єкта охорони бажає збільшити межі відповідальності охорони:

1. - змінити межа відповідальності охоронної фірми в договорі;

2. - збільшити вартість охоронних послуг (часто з цим не згоден сам власник об'єкта);

3. - укласти окремий договір страхування зі страховою компанією від імені охоронної фірми або від власника об'єкта.

3. Страхування об'єкта охорони. Даний пункт договору не є обов'язковим для клієнта, проте він може свідчити про те, що охоронна компанія дбає про відшкодування можливих ризиків.

4. Час прибуття ГБР. Зазвичай охоронні агентства не встановлюють конкретний час прибуття на об'єкт або встановлюють в розмірі 10-15 хвилин, в залежності від віддаленості об'єкта та інших умов. Замовник зазвичай зацікавлений в максимально швидкому часу прибуття на об'єкт і тому охоронні фірми можуть пропонувати максимальний час прибуття протягом 5 хвилин, але об'єктивно, з урахуванням завантаженості доріг, можливого знаходження групи на іншому об'єкті і ін.. Умов гарантувати даний час прибуття практично неможливо.

5. Оплата помилкових викликів ГБР. Ні для кого не секрет, що більше 90% викликів на об'єкти є помилковими (наприклад, випадково забули відключити сигналізацію, діти грали з тривожною кнопкою, не закрили вікна і т.д.). Іноді в договорах зустрічаються пункти про необхідність оплати помилкових викликів, даний пункт є допустимим, тому що ганяти групу швидкого реагування 5 разів на день на 1 об'єкт - вкрай марнотратно, тому дані пункти і вносяться до договорів, але потрібно переконатися в тому, що величина плати за такі виклики не перевищує 60-150 грн за виїзд.

Звичайно, різні компанії по різному оцінюють хибні виклики, наприклад Укрохорона, незважаючи на наявність в договорі даного пункту, виставляла рахунок на подібні виклики всього кілька разів за всю діяльність.

Так чи інакше - бажано прочитати договір з охоронною фірмою повністю, і всі незрозумілі питання уточнити у менеджера.

Connect to the service

free engineer call